Заморозка на зиму: які овочі, ягоди і трави зберігаються краще всього?

Домашня заморожування – відмінний спосіб надовго зберегти корисні властивості і свіжість продуктів.

Для багатьох господинь осінь – сезон заготовок. На кухні постійно пахне спеціями і маринадами, на плиті то і справа булькає варення.

Переваги домашньої заморозки на зиму

Заморожування – один з найбільш простих і зручних способів збереження продуктів на зиму. І на те є ряд причин:

  • зберігаються всі корисні властивості овочів, фруктів і ягід;
  • спосіб дуже економічний і не вимагає додаткових витрат (не потрібно купувати цукор, спеції, банки, кришки тощо);
  • вам не доведеться витрачати багато часу і сил на створення заготовок: треба просто скласти продукти в поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер і відправити у морозильну камеру.

У цього способу заготівлі на зиму є один недолік: необхідно постійно підтримувати низьку температуру зберігання, тому що повторно заморожувати раніше розморожені продукти не слід. По-перше, це знизить їх харчову цінність. По-друге, не кращим чином позначиться на смакових якостях.

Загальні правила заморозки продуктів на зиму

Щоб заморожені овочі і фрукти зберегли свій смак і корисні властивості протягом всієї зими, необхідно дотримуватися правильну технологію домашньої заморозки.

У першу чергу, вам знадобиться холодильник або морозильник, який може підтримувати температуру від -12 до -18 градусів. У ньому ви зможете зберігати заморожені овочі, фрукти, ягоди, гриби, зелень, овочеві і фруктові пюре, соки та інші продукти тривалий час.

Також вам необхідно купити спеціальні пакети для заморозки (краще, якщо вони будуть із застібкою-«блискавкою»). У них можна зберігати будь-які тверді продукти. Для соків, пюре та паст краще підійдуть пластикові контейнери з кришкою.

Перед заморожуванням плоди необхідно підготувати. Їх потрібно очистити від неїстівних частин: плодоніжок, насіння, в деяких випадках – шкірки. У фруктів з великою кісточкою перед заморожуванням її потрібно видалити.

Потім продукти потрібно вимити під проточною водою і висушити на паперовому рушнику.

Для висушування продуктів можна скористатися феном у режимі холодного повітря.

Гриби потрібно обов’язково попередньо відварити, охолодити і тільки після цього помістити в морозильну камеру. Овочі також можна відварювати: це їх розм’якшить і дозволить укласти більш щільно.

Заморожування овочів на зиму

Хороша новина: заморожувати можна будь-які овочі, крім картоплі. Всі вони прекрасно зберігають смак, гарний зовнішній вигляд і корисні властивості.

Найбільш популярні види овочів для домашньої заморозки:

  • зелений горошок, зерна кукурудзи, спаржева квасоля: їх бланшують, охолоджують і підсушують на паперовому рушнику, потім розкладають по поліетиленовим пакетам, видаляють повітря і закривають;
  • болгарський перець: великі і красиві перці заморожують цілком і використовують для салатів, середні – для фарширування (попередньо заморожені окремо перці вставити один в один, оберніть харчовою плівкою і покладіть в пакет), а дрібні овочі нарізають соломкою, заморожують тонким шаром на аркуші паперу, потім розкладають по контейнерах або пакетиках;
  • морква: коренеплід натріть на крупній тертці і відразу ж розкладіть по порційних пакетів, випустіть повітря, щільно закрийте і покладіть в морозильну камеру;
  • баклажан: цей овоч можна заморожувати як в сирому, так і в запеченому вигляді, нарізавши кубиками або кружечками і розклавши по пакетиках;
  • кабачок: наріжте його кружечками або кубиками, заморозьте тонким шаром на папері і розкладіть по пакетах;
  • цвітна капуста і брокколі: цвітну капусту відваріть, розділіть на суцвіття, остудіть і підсушіть, а потім розкладіть по пакетах і заморозьте, брокколі відварювати не потрібно;
  • томати: дрібні овочі заморожують цілком, попередньо проколів шкірку, щоб вони не лопнули, великі помідори ріжуть кружечками або кубиками, заморожують на папері, а потім поміщають в контейнери.

З овочів також можна готувати заморожені суміші. При цьому кожен з компонентів краще заморозити окремо, а потім з’єднати їх всі і розкласти суміш по порційних пакетів.

Заморозка зелені на зиму

Якщо ви хочете свіжий смак і неймовірний аромат зелені, краще всього її заморозити. Цей спосіб зберігання підходить для всіх видів рослин, придатних в їжу.

  • кріп, селера, петрушка, кінза: зелень вимити, обсушити, дрібно порубаєте і розкладіть по невеликих порційних контейнерів або картонних коробок (наприклад, від чаю);
  • базилік, щавель, розмарин, м’ята, салат, рукола: вимийте і обсушіть зелень, листочки відірвіть від стебел і розкладіть по пластиковим пакетам, акуратно випустіть повітря, закрийте пакет і помістіть його в морозильну камеру.

Якщо ви плануєте додавати зелень в гарячі страви, її не потрібно попередньо розморожувати.

Заморожування грибів на зиму

Заморожуванню можна піддавати будь-які види їстівних грибів, при цьому великі краще порізати, а дрібні можна заготовлювати цілком.

Не забувайте про те, що гриби попередньо потрібно відварити, кілька разів змінивши воду.

Заморожування ягід на зиму

Будь-які ягоди краще заморожувати, розсипавши їх тонким шаром на аркуші паперу або підносі, обернутом харчовою плівкою. І лише після цього розкладати по порційним пакетах або контейнерах.

  • полуниця, малина, суниця, ожина: ці ягоди дуже ніжні і добре вбирають вологу, тому після розморожування вони стають водянистими і втрачають привабливий вигляд, тому їх краще подрібнювати в блендері з цукром і заморожувати у вигляді пюре.
  • смородина, брусниця, калина, аґрус, вишня, обліпиха: вони добре переносять заморожування і після відтавання не втрачають презентабельний вигляд і смакові якості, тому їх можна заморожувати

В ягідне пюре потрібно додавати трохи цукру: 1 склянки на кілограм ягід буде достатньо.

Заморозка фруктів на зиму

заморожують Фрукти набагато рідше, ніж овочі або ягоди, і даремно! Вони чудово зберігаються при мінусовій температурі.

  • сливи, абрикоси, алича: після видалення кісточки заморозьте половинки фруктів;
  • яблука, груші, айва: очистіть від «хвостиків» і серцевин, наріжте часточками або кубиками, підсушіть і викладіть тонким шаром на оберненої харчовою плівкою піднос, коли плоди заморозяться, розкладіть їх по пакетах.

Після розморожування фрукти можна їсти сирими, додавати в пироги та інші страви, варити з них компоти.

Загальні правила розморожування продуктів

Розморожувати продукти потрібно правильно. Коли ви збираєтеся використовувати фрукт або овоч у свіжому вигляді, розморожуйте його повільно (в холодильнику). А якщо продукт буде використаний в якості інгредієнта для гарячого блюда, розморожувати його не потрібно: можна прямо з морозильника покласти в гарячу воду, бульйон або на сковороду.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *