Солодкий гречневик та інші секрети гречки

  • підготовка:

    30 хвилин

  • приготування:

    60 хвилин

  • загальний час:

    90 хвилин

  • кількість порцій:

    4

Ми навчимо вас вибирати саму смачну гречку і правильно її зберігати. А також розповімо, як приготувати чудовий солодкий гречневик.

Гречка – одна з найпопулярніших круп в нашій країні. І це не дивно, адже вона смачна у будь-якому вигляді: з маслом і молоком, м’ясом і смаженою цибулею, навіть з овочами та фруктами.

Але для того щоб страви з гречаної крупи завжди радували вас чудовим смаком, треба навчитися її вибирати, зберігати і готувати.

Як вибрати гречку?

В магазинах можна знайти як мінімум два види гречки – ядрицю і проділ. Перша – це цілі зерна, очищені від жорстких оболонок; друга – дроблена крупа. Більшість господинь для своєї родини частіше купують саме ядрицю, адже вона куди корисніше, так і смачніше.

Зате дроблена крупа ідеальна для дитячої каші-розмазні, запіканок і оладок. Для особливо ледачих продають також гречані пластівці, які можна навіть не варити — залити окропом і отримати в’язку кашу.

Як зберігати гречку?

У багатьох господинь в кухонному шафці завжди є стратегічний запас продуктів, в число яких входить і гречка. Однак занадто довго зберігати її не слід: термін придатності цієї крупи – 8-12 місяців.

Щоб гречка не набирала вологу й сторонні запахи, відразу після того, як відкриєте пакет, пересипте її в керамічну банку з кришкою і поставте в темне, сухе і прохолодне місце.

І вже якщо трапилася така напасти, як жучки (хоча при правильному зберіганні — це рідкість), не варто просіяти або промивати крупу в надії позбутися від шкідників: адже здоров’я важливіше, а тому таку гречку потрібно викинути.

Як готувати смачну гречану кашу?

Спочатку крупу потрібно ретельно промити, кілька разів змінивши воду. Після цього відкиньте гречку на сито і дайте воді стекти. Прожарити крупу на сковороді з рослинним маслом 2-3 хвилини. Після цього залийте гречку водою (з розрахунку на 1 частину крупи – 2 частини води) і варити на великому вогні до закипання. Після того, як вода закипить, зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і варіть до готовності. Коли гречка звариться, зніміть каструлю з вогню і укутайте в плед або теплий рушник на 15 хвилин, щоб каша упарилась.

Якщо ви хочете приготувати з крупи щось більш незвичайне, ми пропонуємо вам рецепт солодкого гречневика. Це смачне і корисне блюдо припаде до речі як на сніданок, так і на вечерю.

Солодкий гречневик

Інгредієнти:

0,5 ст. гречаної крупи 1/3 ст. кефіру моркву 0,5 яблука жменю чорносливу яйце 2 ст. л. меду щіпка меленої кориці вершкове масло для змащування форми нежирна сметана свіжі або заморожені ягоди

Приготування:

1. Відваріть гречку в неповному склянці води (коли крупа вбере рідину, знімайте з вогню). Остудіть.

2. Моркву відваріть, подрібніть блендером в пюре або натріть на тертці.

3. Чорнослив і яблука дрібно наріжте.

4. Змішайте яйце, кефір, мед і корицю, всипте остиглу гречку, моркву, чорнослив і яблука, перемішайте.

5. Викладіть отриману масу в змащену маслом форму, запікайте при 180 градусах 30 хвилин.

6. Остудіть (краще всього зніміть на ніч у холодильник, а потім змастіть гречневик сметаною і прикрасьте ягодами.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *