Риба з овочами та любистоком

  • підготовка:

    15 хвилин

  • приготування:

    30-35 хвилин

  • загальний час:

    45-50 хвилин

  • кількість порцій:

    2

Якщо ви скучили за зиму по свіжій зелені, виростите любисток і приготуйте з них дивовижно смачну страву з риби.

Любисток служив людині з давніх часів. Римляни застосовували його як засіб від розладу шлунка і для видалення веснянок, німці – для ароматичних ванн. На Русі нареченої зашивали гілочки любистку в подоли своїх суконь, щоб їх любили все життя, а дружини додавали його в страви, щоб укріпити чоловічу силу подружжя.

В їжу підходять молоді пагони і листя, що володіють пряним запахом і смаком, що нагадує селеру. Іноді – корінь, у якого злегка пряний лимонний аромат і гострий, трохи гіркуватий смак.

Час любистку – кінець березня-початок квітня, коли інша городня зелень ще тільки прокльовується і несміливо тягнеться до весняному сонечку. Його можна їсти сирим разом з очищеними черешками або додавати в овочеві салати, страви з рубленого м’яса свинини, яловичини, риби або птиці.

Також можна використовувати його для приготування зеленого масла (подрібнене молоде листя + розм’якшене вершкове олія + сіль), маринадів і ароматичного оцту. Або додавати в невеликих кількостях в соуси і підливи до смаженого м’яса, блюда з яєць і сиру.

М’ясний бульйон, приправлений любистком, набуває винятковий смак. Хороша пряність в українському борщі, пюре з картоплі і квасолі.На зиму добре заготовлювати зелень і коріння любистку (останні можна додавати в подрібненому вигляді в рагу і страви з птиці). Любисток поєднується з петрушкою, чебрецем і розмарином.

Пряність володіє інтенсивним смаком, тому додавайте її в їжу в невеликих кількостях.

Норма на одну порцію: сушеної зелені – на кінчику ножа, свіжої – 1/3 ст. л. за 5-10 хв. до готовності страви.

Риба з овочами і любистком

Склад:

  • 0,5 кг морської риби
  • 2/3 скл. молока
  • 2 яйця
  • зелень любистку
  • заморожена спаржева квасоля
  • маргарин
  • панірувальні сухарі
  • сіль – за смаком

Приготування:

1. Змащену маргарином глибоку сковороду, посипте тонким шаром панірувальних сухарів, викладіть шматочки риби, обробленої на філе, посоліть.

2. Зверху розкладіть нарізану розморожену квасолю, посоліть, залийте яйцями, збитими з молоком.

3. Посипте подрібненою зеленню любистку.

4. Запікайте в розігрітій духовці на середньому вогні 30-35 хв.

5. Подавайте з картопляним пюре.

Любисток можна замінити петрушкою, селерою або кропом.

Приємного апетиту!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *