Розмарин – благородна і лікарська рослина

Королева Угорщини Єлизавета відрізнялася чудовими волоссям, ніжною шкірою і довгограючою молодістю. Вона стверджувала, що всім цим зобов’язана «Угорської воді», виготовленої на основі розмарину. Так що ж це за чудодійна рослина?

Корисні властивості розмарину

Гілочка розмарину

У листках містяться ефірні олії розмарину з корисними компонентами. Завдяки своїм цілющим властивостям це рослина піднімає настрій, освіжає пам’ять і облагороджує страви. Тому розмарин найбільш широко використовується в косметичній промисловості, ароматерапії і кулінарії.

Також розмарин – прекрасний тонізуючий засіб. Його застосовують при низькому кров’яному тиску, діабеті, хворобах серцево-судинної системи, печінки, жовчного міхура, головного болю, застуді.

Застосування розмарину

Як показала практика, простіше купити жива рослинка розмарину в горщику і тримати його під рукою, ніж бігти в магазин за новою порцією прянощі. У мене такий кущик зростав на роботі: відмінний засіб від депресії (розтер листочок і вдихнув цілющий аромат) і якісна пряність (відірвав пару гілочок – і додому, здійснювати кулінарні подвиги).

Сушені подрібнені листя розмарину я додаю в м’ясні і горохові супи, соуси до м’яса і фарш для котлет. Поєднується розмарин і з тушкованими і вареними овочами.

Свіжий розмарин хороший для маринування свинини, баранини і кролятини, так як облагороджує їх специфічний запах.

Сушений подрібнений розмарин з-за його сильного аромату майже готові страви слід додавати потроху. А якщо використовують свіжі гілочки рослини, то під час готування додають по 1-2 шт., але потім з готового блюда прибирають.

Подрібнені сушені листя розмарину

Цілющий настій розмарину

При застуді, грипі, втоми і головного болю добре допомагає лікувальний настій розмарину. Щоб його приготувати, 2 ч. л. подрібнених сушених листя розмарину залити 1 склянкою окропу, настояти 1-2 години, а потім процідити.

Настій розмарину від застуди

Настій пити гарячим по 1?4 склянки 4 рази на день.

Лосьйон з розмарину для красивої шкіри

10-15 г сушеного розмарину залийте 200 мл червоного напівсолодкого вина (для сухої шкіри) або білого напівсухого вина (для жирної шкіри), настоюйте 10 днів, щодня струшуючи пляшку. Використовуйте замість тоніка. Через годину обполосніть обличчя теплою водою.

Завдяки цьому лосьйону шкіра обличчя і шиї добре очищується, зволожується і помітно підтягується.

Розмарин в кулінарії

Щоб додати птиці пікантний аромат і вишуканий смак, її фарширують невеликою кількістю пряної суміші: трохи сушених листя розмарину змішують з подрібненою свіжою зеленню петрушки, потім розтирають з вершковим маслом.

Не використовуйте розмарин разом з лавровим листом і не додавайте його в рибні страви і маринади з тонким ароматом!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *