Кріп – провісник літа

Кріп – пряність, яка однією з перших з’являється на столі в кінці літа. З’ясовуємо, для яких страв його краще всього використовувати.

У Стародавній Греції цю пряність вирощували для букетів, якими нагороджували доблесних воїнів. Римські гладіатори не виходили на арену, не підкріпившись з кроповим маслом їжею, – тільки так можна було перемогти. А чим ми гірші?!

Зелень кропу багата каротином (покращує зір), залізом (підвищує гемоглобін), калієм, кальцієм і фосфором (зміцнюють кістки). Крім того, в ній багато вітамінів А, В1, В2, Е, РР і С.

Які страви не обійдуться без кропу?

Як пряність використовують сушену і свіжу зелень, а також насіння. Свіжа зелень володіє сильним пряним освіжаючим смаком і запахом.

Зелень кропу (зокрема, зонтичні суцвіття) – неодмінна пряність при солінні і маринуванні огірків, помідорів і грибів (не тільки надає закаткам специфічний смак, але і рятує від плісняви і псування). Молоду зелень я додаю в гарячі і холодні супи (окрошка, ботвінья), овочеві салати, холодні закуски (м’ясні, рибні і грибні).

Гарний кріп (зелень або насіння) і з гарячими стравами з риби, яловичини, свинини і птиці. Наприклад, мої рідні люблять такі відбивні:

свинячий філей або куряче філе, нарізане шматочками завтовшки 1,5-2 см, відбиваю, вмочую в підсолене збиті яйця, потім обвалюю в борошні. Обсмажую на олії до готовності, густо посипати насінням кропу.

Також я сдабриваю насінням кисломолочні страви (з сиру, кефіру, сиру). Використовую при випічці хліба, несолодкого печива пирогів, при маринуванні і засолюванні оселедця. І насіння, і додаю зелень за смаком. Зелень зазвичай вводжу в готову страву.

Поради досвідченого кулінара

Я люблю заморожувати кріп. Для цього добре його мою і ретельно обсушиваю. Подрібнюю і расфасовываю порціями в невеликі пакетики. Кладу в морозильну камеру, де зберігаю до трьох місяців. Смак замороженого кропу ближче до свіжого, ніж у сухого. Якщо наважуюся сушити кріп, віддаю перевагу парасолькам – в них більше аромату, і вони подарують річний смак наваристим зимовим супів.

Для мене немає кращого освіжаючого напою в жаркий день, ніж охолоджений кефір, трохи розведений газованою водою з дрібкою солі і рубаним кропом.

А які страви додаєте кріп ви?

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *