Корисні властивості ягоди калини (+3 народних рецепта)

Осінь поступово вступає в свої права, а це значить, що пора використовувати і заготовляти на зиму одну з найбільш корисних ягід – калину.

Калина володіє специфічним смаком, який до душі далеко не всім. Але неймовірна кількість корисних властивостей, якими славиться ягода, з лишком компенсують цей недолік.

Чим корисна калина?

Корисні властивості калини обумовлені високим вмістом в ягоді вітамінів А, Е, С, К, Р і мікроелементів (заліза, фосфору, марганцю, цинку). Крім того, калина багата органічними кислотами, серед яких: валеріанова, оцтова, мурашина і багато інші.

Завдяки їм ягоди калини роблять наступне лікувальний вплив на організм:

  • підвищують імунітет;
  • покращують стан шкіри, волосся і нігтів;
  • сприяють зміцненню кісток і зубів;
  • уповільнюють старіння;
  • зменшують ризик утворення тромбів;
  • знижують рівень холестерину в крові, служать профілактикою атеросклерозу;
  • прискорюють регенерацію тканин;
  • покращують травлення;
  • активізують роботу нервової системи;
  • знижують артеріальний тиск і підвищують міцність судинної стінки;
  • регулюють роботу нирок і запобігають появі набряків.

корі калини є ще одна унікальна речовина – глікозид вібурнін. Він має кровоспинну, спазмолітичну та протизапальну дію. в корі, листках і коренях калини містяться дубильні речовини, пектини, корисні ефірні масла і смоли. Тому відвари з цих частин рослини використовуються в лікуванні захворювань травної, імунної, дихальної систем.

Як використовувати калину в лікуванні?

Існує безліч способів використання цілющих властивостей калини. Є з чого вибрати те, що підходить саме вам.

найпростіший спосіб – вживати в їжу свіжі ягоди калини. Щоб поліпшити роботу серця, а також позбутися від набряків, в день потрібно з’їдати невелику жменю терпких ягід. Пам’ятайте про те, що їсти можна лише стиглу калину!

Натуральний сік калини багатий всіма тими ж речовинами, що і сама ягода. Його можна пити як з невеликою кількістю цукру, так і без.

Заморожену калину можна вживати цілий рік. Досить розморозити ягоди протерти їх через сито і змішати з натуральним медом – підвищує імунітет ласощі готово!

Відвар з калини з медом – ефективний засіб від хвороб дихальної системи. Ягоди потрібно залити окропом, поварити близько 10 хвилин і змішати з медом. Рекомендується приймати по півсклянки відвару натщесерце щодня.

Відвар, приготований з сушених ягід, має жарознижувальну і протизапальну дію, тому використовується для боротьби з простудними захворюваннями. А відвар з квіток калини здатний зупинити кровотечу.

Протипоказання до використання калини

Велика кількість активних речовин у складі калини призводить до того, що використовувати цю рослину можна не всім. Лікарські засоби на основі калини протипоказані при наступних станах:

  • вагітності та годуванні груддю;
  • зниженому артеріальному тиску;
  • захворюваннях сечовидільної системи;
  • підвищеній кислотності шлункового соку;
  • хворобах крові і судин (лейкоз, тромбофлебіті та інших).

Також не забувайте про те, що вживання калини сприяє посиленню апетиту і може викликати розвиток алергічної реакції.

Як заготовляти і зберігати калину?

Свіжу калину можна вживати в їжу тільки восени, коли ягоди вже дозріли. У час, що залишився, ви можете використовувати заморожену або сушену калину.Щоб ягоди зберегли максимальну кількість корисних властивостей, сушити їх рекомендується при температурі не вище 50 градусів.

Що стосується заморожування, то цей спосіб збереження ягід дуже простий: кетяги калини потрібно зібрати, промити під проточною водою, скласти в порційні поліетиленові пакети і помістити в морозильну камеру. Після розморожування ягода збереже всі цілющі властивості.

Народні рецепти з калиною

Народна медицина пропонує використовувати калину для лікування захворювань серця і судин, нирок, травної системи, простудних захворювань. Ось кілька простих перевірених рецептів.

Настій калини для профілактики атеросклерозу

2 ст. л. ягід калини залийте 1 склянкою окропу, настоюйте протягом 2 годин. Приймайте по 1/3 склянки настою 3 рази на день за 20 хвилин до їди.

Відвар кори калини для лікування неврозу

Цей напій допомагає заспокоїтися, нормалізує настрій, покращує опірність до стресів і нервових потрясінь.

1 ст. л. сухої подрібненої кори калини залийте склянкою окропу, варити протягом півгодини, потім процідіть. Приймайте по 1/3 склянки 3 рази в день після їжі.

Настій кори калини для лікування застуди та кашлю

1 ст. л. сухої подрібненої кори калини залити склянкою окропу і варити 10 хвилин, потім настояти в теплому місці протягом 2 годин, процідити. Приймати по 1ст.л. 3 рази на день при застуді і захворюваннях дихальних шляхів.

Якщо ви знаєте інші способи використання калини у народній медицині, діліться ними в коментарях!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *