5 смачних і корисних маринадів для шашлику

Вчимося маринувати м’ясо так, щоб воно було м’яким, ароматним і корисним для здоров’я.

Сезон вилазок на природу вже почався, тому напевно ви незабаром поїдете з рідними та друзями на шашлики. Успіх цього заходу багато в чому залежить від того, чи вийде у вас зробити основне блюдо м’яким, соковитим і ароматним.

Щоб шашлик вдався, м’ясо обов’язково потрібно замаринувати, навіть якщо воно дуже свіже. Зараз на прилавках можна знайти безліч вже готових маринадів, але вони завжди містять консерванти, ароматизатори. Якщо ви хочете, щоб в шашликах не було шкідливих інгредієнтів, маринад краще приготувати самостійно.

Ми підготували для вас 5 рецептів, завдяки яким м’ясо вийде неймовірно ніжним і смачним.

Фруктовий маринад

У свіжих фруктах міститься велика кількість органічних кислот, які розм’якшують волокна м’яса і роблять його більш ніжним. Краще всього для цих цілей підходять соковиті фрукти з кислинкою у смаку – апельсини, мандарини, ківі, ананас.

На 1 кілограм м’яса вам знадобиться 2 великих ківі (їх можна замінити двома апельсинами або половинкою ананаса). Видавіть сік з фруктів або натріть їх на дрібній тертці. Полийте м’ясо соком або намажте його фруктової кашкою, додайте до маринаду кілька столових ложок гранатового соку (самостійно його видавити досить проблематично, тому використовуйте магазинний), сіль і спеції за смаком. Залиште м’ясо при кімнатній температурі на 2-3 години.

Маринад з кефіру

Принцип дії залишається тим самим: кислота зруйнує білкові зв’язку в м’ясі, за рахунок чого воно стане соковитим і ніжним. Замість кефіру можна використовувати і інші кисломолочні продукти: кисле молоко, несолодкий йогурт, тан або айран.

На 1 кілограм м’яса візьміть 0,5 літра напою, гарненько змастіть їм м’ясо, додайте спеції і сіль. Можна також додати кільця цибулі. Залиште при кімнатній температурі на 2-3 години.

Маринад з мінеральної води

Газована мінеральна вода містить не тільки кислоти, необхідні для розм’якшення м’яса, але і безліч мікроелементів, які зроблять шашлик більш корисним.

Залийте кілограм м’яса літром мінеральної води, перемішайте, додайте спеції. З сіллю будьте обережні, адже мінералка сама по собі додасть м’ясу солоний присмак. Залиште м’ясо маринуватися на 2-3 години.

Маринад з гірчиці

Для маринаду можна використовувати будь-яку гірчицю: звичайну, баварську, французьку або діжонську. Особливо хороший він для жорсткого м’яса, яке ви плануєте смажити не на шампурах, а на решітці. Від жорсткості не залишиться і сліду – м’ясо буде дуже соковитим і м’яким.

Для 1 кілограма м’яса вам знадобиться приблизно 200 грамів гірчиці. Рясно змастіть їй шматочки м’яса, додайте трохи солі і залиште маринуватися на 1-2 години.

Маринад з вина

У вині містяться фруктові кислоти, які посилюють свою дію під впливом невеликої кількості алкоголю. Для приготування маринаду можна використовувати червоне, біле вино і навіть шампанське. До речі, не бійтеся пригощати таким шашликом дітей: за час приготування весь алкоголь страви випарується.

Щоб замаринувати 1 кілограм м’яса, досить 200-300 мл вина. Шашлик не повинен плавати в рідині, досить просто змастити його вином, додати сіль і спеції за смаком і залишити на 1-2 години при кімнатній температурі.

Спробуйте будь-який з цих рецептів, щоб переконатися: смачний шашлик – це просто!

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *