10 продуктів, багатих клітковиною

Користь клітковини для здоров’я важко переоцінити. Зверніть увагу на продукти, які можуть вас забезпечити їй.

Харчові волокна необхідні для нормальної роботи нашого організму. Вони підтримують процес травлення, створюють середовище для корисних кишкових бактерій, сприяють зниженню рівня цукру в крові і схудненню, а також перешкоджають появі запорів.

Люди, які їдять багато клітковини, рідше страждають серцево-судинними хворобами, ожирінням, цукровим діабетом 2 типу. Крім того, вони довше живуть.

Скільки ж клітковини потрібно з’їдати в день, щоб добитися таких результатів? Зовсім трохи! Добова доза харчових волокон становить 25 грамів для жінок і 38 грамів для чоловіків.

Отримати клітковину в необхідному обсязі ви зможете, якщо будете вживати в їжу такі продукти.

Груші

Цей фрукт не тільки дуже популярний у всьому світі, але і дуже корисний. Крім клітковини, в ньому містяться фруктові кислоти, вітаміни З, РР, групи В, найважливіші мікроелементи.

Зміст клітковини: на грушу середнього розміру припадає близько 5,5 грамів клітковини, або 3,1 грам волокон на 100 грамів фрукта.

Полуниця

Перша літня ягода смачніше і корисніше будь-якого десерту. Вона багата вітаміном С, марганцем, потужними природними антиоксидантами. І волокнами, звичайно ж.

Зміст клітковини: 3 грами на чашку полуниці (2 грами клітковини в 100 грамах ягід). Цей показник вважається дуже високим для низькокалорійної ягоди.

Авокадо

М’який авокадо – джерело корисних жирів, вітамінів С і Е, магнію. Крім того, він може похвалитися високим вмістом клітковини.

Зміст клітковини: 10 грамів на чашку нарізаною м’якоті авокадо (6,7 грамів волокон на 100 грамів продукту).

Яблука

Фрукт, який ми їмо цілий рік, – відмінний постачальник заліза, фруктових кислот, вітамінів, антиоксидантів і клітковини.

Зміст клітковини: яблуко середнього розміру містить 4,4 г харчових волокон (2,4 грамів клітковини на 100 грамів фрукта).

Малина

Ароматні та поживні ягоди багаті вітаміном С, калієм і марганцем, антиоксидантами і волокнами.

Зміст клітковини: 8 грамів на чашку ягід (6,5 грамів клітковини на 100 грамів малини).

Банани

Банани досить калорійні, але вони з лишком спокутують цей недолік за рахунок високого вмісту калію, вітамінів С і В6, клітковини.

А в зелених і недозрілих бананах міститься величезна кількість резистентного крохмалю, який виконує ті ж функції, що і харчові волокна.

Зміст клітковини: у стиглому банані середнього розміру міститься 3,1 грамів клітковини (2,6 грамів на 100 грамів фрукта).

Моркву

Хрусткий корисний коренеплід багатий вітамінами і В6, магній, бета-каротином і, безумовно, клітковиною.

Зміст клітковини: 3,4 грамів волокон на чашку нарізаної моркви (2,8 грамів на 100 грамів овоча).

Буряк

Вживання в їжу буряків нормалізує артеріальний тиск і збільшує працездатність за рахунок великої кількості заліза, міді, марганцю, калію і харчових волокон.

Зміст клітковини: 3,8 грамів на чашку нарізаної вареної буряків (2,8 грамів волокон на 100 грамів коренеплоду)

Брокколі

Зелені суцвіття – один з найбільш корисних продуктів харчування у світі. Вітаміни С, К, групи В, фолієва кислота, антиоксиданти, калій, залізо, марганець, клітковина – це далеко не повний перелік корисних речовин, які містяться в броколі.

Зміст клітковини: 2,4 грамів волокон на чашку брокколі (2,6 грамів на 100 грамів капусти).

Попкорн

Не дивуйтеся, в попкорні є корисні складові. У тому числі і харчові волокна. Якщо повітряна кукурудза приготовлена без масла, вона ще й досить низькокалорійна.

Зміст клітковини: 14,5 грамів волокон на 100 грамів поп-корну.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *